Túra ajánlatok

Pápay Géza és Simon Károly a "Madarasi Hargita" turista kézikönyv második bővített kiadása felhasználásával

A Madarasi Hargita a hegység Központi Hargita legmagasabb csúcsa. A környéken, ahogy az a Keleti Kárpátok vulkáni vonulatára jellemző, gyakoriak a kénhidrogénes és széndioxidos gázömlések, a kaolin, a pirit és az érc képződmények.

Alábbiakban a legnépszerűbb túrázási útvonalakat mutatjuk be. Az itt felsorolt túravonalakon kívül számtalan lehetőség nyílik sétára, kirándulásra egyaránt. Gyakorlatilag a központi Hargita hegytömbjével határos valamennyi helységbe vezetnek gyalogösvények, esetenként turistajelzés is, de mindenképpen a gyakorlott túrázóknak is ajánljuk a részletes Székelyföld térkép használatát,

Leglátogatottabb helyszín, maga a Madarasi Hargita hegycsúcs, a hegység a Központi Hargita legmagasabb csúcsa 1801 m magas. Mindenképpen ajánlani tudom mindenkinek, hisz maradandó élményt nyújtó túralehetõség, úgy télen mint nyáron. Panziónk jobb oldalán lévő úton indulunk fel a hegyre. Egy keskeny tisztáson kiérünk a nyeregbe. Innen enyhén balra kanyarodva borókafenyők közt haladva 30 perc alatt elérhetjük a Madarasi Hargita magas domború, füves - télen havas - csúcsát. Szép idő esetén csodálatos kilátást biztosít a négy égtáj fele.

Madarasi Hargita teto

Ugyancsak maradandó élmény a Nagy-Mihály Havas csúcsáról nyíló kilátás. A panzió elöl indulva a Súgó-pálya bal felén leereszkedve elérjük az erdőt. Enyhén jobbra tartva nyáron, szekér úton,- télen, gyalogösvényen 20-30 perc alatt felérünk a Mihály havas 1685 m magas csúcsára. Bár nyugati irányba a magasra nőtt fenyves gátolja a kilátást, Észak, Kelet, és Dél irányba szép kilátás nyílik a környező hegyekre, völgyekre. Innen belátható a Madarasi telep a turista házakkal, valamint a Nagycsúcs.

Madarasi Hargita vizeses

Egy másik helyi látnivaló a vízesés.

A panzió jobb oldalán lévő úton indulunk fel a hegyre a Madarasi csúcs felé. Egy keskeny tisztáson (mely a csúcsra is vezet) kiérünk a nyeregbe.

A széles tisztáson bal kéz felé van a csúcsra vezető ösvény, jobb kéz felé jól láthatók a Hargita fürdőre vezető jelzőoszlopok. Előre (enyhén jobbra tartva) átvágunk a Rákosi-sáténak nevezett széles tisztáson, majd egy liget erdő mellett elhaladva fenyőerdőbe érünk. Innen a patak folyását követve ereszkedünk lefelé, míg elérjük a vízesést. Körülbelül egy órás az út.

Egy viszonylag hosszabb túra lehet egy gerinctúra a Hargita fürdőre. Ugyancsak felkapaszkodunk a már több ízben emlegetett nyeregbe. Jobbra kanyarodva széles tisztáson haladunk tovább, jól látható, fémből készült turistajelzések mentén. Változó terepen haladva előbb a Rákosi Hargita (1756 m) csúcsa alatt haladunk el, majd a Madéfalvi és Csicsói Hargita csúcsai mellett elhaladva érkezzünk Hargita fürdőre.

Hargitafürdő mofetta

Az útiránytól balra előbb Csíkrákosra térhetünk le turistajelzést követve, majd Madéfalvára a patakfolyás mentén. Erőnléttől függően az út 3 - 4 órát vesz igénybe. Télen az út járhatósága, illetve a menetidő a hóviszonyok és az időjárás függvényében változik